loxone1

is een Oostenrijkse fabrikant van huisautomatisering, die het laatste decennium behoorlijk aan de weg timmert. Ze is inmiddels een serieuze speler op het gebied van domotica met innovatieve, betrouwbare en betaalbare oplossingen.

Bij een Loxone-installatie schiet de term “domotica” eigenlijk te kort en praten we eigenlijk over een “Smarthome” oftewel een slim huis. De woning “draait” zoveel mogelijk op de automatische piloot. Hierbij heeft de gezagvoerder (bewoner) uiteraard wel het heft in handen en kan ingrijpen of bijsturen waar hij of zij dat nodig acht.

Door middel van sensoren – de ogen en oren van een smarthome – worden signalen naar de miniserver gestuurd. De miniserver op zijn beurt bepaalt wat er aan de hand van deze signalen moet gebeuren en stuurt vervolgens een opdracht naar een of meerdere actoren die een actie uitvoeren.

Op deze manier kunnen een groot aantal zaken volledig geautomatiseerd worden. Denk daarbij aan sturing van verlichting, verwarming, koeling, ventilatie en zonwering.

Voorbeelden van sensoren zijn lichtsensoren, bewegingssensoren, raam- en deursensoren, temperatuursensoren, co2-sensoren, rook-en hittesensoren, de schakelaar(s) op de muur, een smartphone of een tablet.

De sensoren zijn in de meeste gevallen ook multi-inzetbaar. Zo kan bijvoorbeeld een bewegingssensor niet alleen gebruikt worden voor het inschakelen van de verlichting in een bepaalde ruimte , maar kan dezelfde sensor tevens gebruikt worden voor het in- of uitschakelen van de verwarming en/of in dezelfde ruimte en als trigger voor de alarminstallatie zodra deze is ingeschakeld.

Loxone levert zowel bekabelde als draadloze componenten en is daarom niet alleen toepasbaar bij zowel nieuwbouw en verbouwing maar ook in bestaande woningen. Ook de draadloze componenten zijn de bi-directioneel en geven dus altijd een terugmelding of een actie daadwerkelijk is uitgevoerd.

Miniserver

loxone

Loxone maakt gebruik van een zogenaamd “centraal systeem”. De besturing van de installatie vindt plaats vanuit een centrale unit. De kleine groene Miniserver is het hart van het – verder modulair opgebouwde – systeem. Extra extensies kunnen naar behoefte worden toegevoegd. Uitbreiding is dus altijd mogelijk.

Extensions

Of het nu gaat om gewone drukknoppen of complexe systemen; de Miniserver integreert ze allemaal en maakt een eenvoudige, eventueel geautomatiseerde bediening mogelijk.

Loxone Config

Loxone Config

Ondanks dat het programmeren van een gehele installatie een complexe bezigheid is, zijn een groot aantal instellingen door de gebruiker via de app zelf uit te voeren, zodat er niet voor iedere aanpassing een programmeur ingeschakeld hoeft te worden.

Visualisatie

De Miniserver heeft een webserver aan boord en is zowel binnen het eigen (wifi)netwerk als via internet te bedienen met de Loxone-app. Deze is gratis, en zowel voor iOS als Android verkrijgbaar.

Als een van de weinige systemen biedt de Miniserver de mogelijkheid tot het versturen van “push” berichten. Dit betekent dat het systeem korte meldingen op Smartphone of Tablet kan weergeven zonder dat de App geopend is. Zo houdt u thuis en onderweg uw huis in de gaten en krijgt u direct een melding wanneer de situatie daarom vraagt.