Visualisatie en automatisering

Wanneer er eenmaal gekozen is voor een KNX-installatie, dan komt al snel de vraag; “Kunnen we een aantal zaken ook automatiseren?”. De meest gebruikte vorm van automatiseren betreft het schakelen van de buitenverlichting op gezette tijden of middels een astronomische klok. Het voorgaande is redelijk eenvoudig te regelen met behulp van een KNX klok, maar beter is het nog de automatisering te regelen via een in het systeem geïntegreerde “server”. Je kunt daarbij denken aan een X1 van Gira, een Domovea server van Hager, maar ook de Loxone Miniserver is hier voor geschikt. Met een server beperk je je niet alleen tot klok functies, maar kunnen tal van andere functies geautomatiseerd worden. Verder ook allerlei handige scenario’s en logische functies aan het systeem toegevoegd worden om het wooncomfort te verhogen. Een bijkomend voordeel van een server is dat de installatie te ook bedienen is via Smartphone of Tablet, zowel binnenshuis als onderweg. Zolang er maar verbinding is met het internet.

Gira X1

Als uitbreiding op de zeer uitgebreide en kostbare Homeserver heeft Gira een jaar of twee geleden de X1 uitgebracht. De X1 voorziet in alles, wat voor een woning noodzakelijk en zinvol is: licht dimmen en in- en uitschakelen, lichtscènes oproepen, de bediening van zonwering, gordijnen en jaloezieën, een prettige temperatuur instellen en de verschillende functies visualiseren. Er kunnen beelden van bewakingscamera’s  “live” worden opgeroepen en kan er een intercom installatie aan worden toegevoegd. Verder zijn er via “logische blokken” allerlei automatiseringsfuncties te realiseren.

Gira X1

Gira X1 app

Domovea

De Domovea server van Hager is inmiddels al weer een jaar of 10 op de markt. Het apparaat voldoet nog prima, maar omdat de ontwikkelingen op het gebied van domotica de afgelopen jaren niet heeft stil gestaan komt Hager in de loop van dit jaar met een opvolger, de Domovea V2. Deze heeft uitgebreidere mogelijkheden en ook de visualisatie heeft een nieuwe en frisse “look” gekregen.

Visualisatie Hager Domovea

Net zoals de andere servers wordt Domovea server op de din-rail in de verdeelkast geplaatst en heeft hij een zeer laag energie verbruik.

Visualisering domovea

Visualisering Domovea

Daar waar de huidige Domovea software ook een applicatie heeft voor een Windows PC is de Gira app bedoeld voor Smartphone en Tablet.

Update 15 Augustus

Inmiddels is de Domovea V2 uitgebracht. De officiële introductie in Nederland vindt plaats in september.
Er zijn 2 versies, nl de Domovea Basic (TJA670) met IoT  en de Domovea Expert (TJA670) met IoT en Access Gate.

De verschillen tussen de 2 versies zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Loxone Miniserver

De Miniserver van Loxone (Oostenrijk) is eigenlijk een domotica systeem op zich.  Omdat Loxone de Miniserver heeft voorzien van een aansluiting voor de KNX-bus kan de Miniserver niet alleen Loxone componenten besturen, maar is hij ook prima te gebruiken voor de visualisatie en automatisering van een KNX installatie.
Als een van de weinige servers heeft de Miniserver de mogelijkheid tot het versturen van “push” berichten. Hiermee is het mogelijke berichten op Smartphone of Tablet te ontvangen, zelfs als de App niet  geopend is. Zo houdt de Miniserver uw huis in de gaten en stuurt hij direct een bericht naar uw Smartphone of Tablet wanneer dat nodig is.

Loxone miniserver

De miniserver heeft zijn eigen webserver aan boord en er zijn (gratis) apps beschikbaar voor zowel Android als Apple OS.