Visualisatie en automatisering

Visualisatie en automatisering

Door in de domotica installatie een visualisatie server toe te passen, kan de installatie niet alleen met Smartphone of Tablet bediend worden, maar kunnen er ook allerlei handige scenario’s en logische functies aan het systeem toegevoegd worden om het wooncomfort nog verder te verhogen. Dit allemaal binnen één app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Gordijnen die ’s avonds automatisch sluiten en ’s morgens weer automatisch open gaan.
  • Zonwering die automatisch sluit als het gaat regenen of te hard gaat waaien.
  • Tuinbesproeiing die automatisch start als dit nodig is.
  • Aanwezigheidssimulatie, zodat het huis bewoond lijkt wanneer de bewoner op vakantie is.

Veel gebruikte servers zijn:

Gira X1 in combinatie met de Gira S1

De X1 server van Gira is waarschijnlijk de meest toegepaste server in een hedendaags intelligent huis.
Licht aan- en uitschakelen, gordijnen openen en sluiten, jaloezieën omhoog en omlaag bewegen, een aangename temperatuur instellen, aanwezigheid simuleren, het is allemaal mogelijk met de X1.

Overal in huis en op afstand.

De intuïtief te bedienen app heeft een vaste lay-out welke door de gebruiker aan te passen is. De gebruiker kan in de app zelf “kloktijden” aanmaken waarmee acties geautomatiseerd worden.  Uiteraard is de app beschikbaar voor iOS en Android. Ook is er voorzien in een Windows applicatie.

In combinatie met de Gira S1 is een veilige verbinding van buitenaf beschikbaar en spraakbesturing met Amazon Alexa mogelijk.

Domovea V2

De Domovea V2 is de visualisatie server van Hager. Het is de opvolger van de succesvolle TJA460 die na zo’n 10 jaar wel een facelift kon gebruiken. De nieuwe Domovea is beschikbaar in 2 uitvoeringen; een Basic en een Expert versie.

Domovea beschikt over IoT functies. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld Sonos, Philips Hue lampen, Netamo weerstations en uitkomsten uit IFTTT applets (www.ifttt.com) te gebruiken in de KNX installatie. De IoT functionaliteit maakt het ook mogelijk om spraakbesturing via Amazon Alexa toe te voegen.

 

De app van Domovea heeft een vaste lay-out. De gebruiker kan in de app zgn. “domogrammen” aanmaken waarmee acties geautomatiseerd kunnen worden. Deze acties kunnen “klokgestuurd” zijn, maar kunnen ook door de status van sensoren worden geactiveerd.

Natuurlijk is er een app voor iOs en een voor Android. Ook is er een Windows applicatie beschikbaar.

Loxone Miniserver + KNX extension

De miniserver van Loxone (Oostenrijk) is eigenlijk een domotica systeem op zich.  De Miniserver kan worden uitgebreid met een KNX-extensie. Met deze uitbreiding is hij ook prima te gebruiken voor de visualisatie en automatisering van een KNX installatie.
Als een van de weinige servers heeft de Miniserver de mogelijkheid tot het versturen van “push” berichten. Hiermee is het mogelijke berichten op Smartphone of Tablet te ontvangen, zelfs als de App niet  geopend is. Zo houdt de Miniserver uw huis in de gaten en stuurt hij direct een bericht naar uw Smartphone of Tablet wanneer dat nodig is.

Wiser for KNX

Daar waar de bovenstaande servers een vaste lay-out voor de visualisering hebben, heeft de Wiser for KNX een volledig vrij op te maken visualisering. Deze is web based en geschikt voor gebruik op ieder apparaat voorzien van een web browser. Ondanks dat de Wiser for KNX geen gebruik hoeft te maken van een app of andere software is het toch mogelijk om de visualisering fullscreen op een iPhone, iPad, Android smartphone, tablet of pc te gebruiken. Naast de vrije visualisering wordt automatisch door het apparaat een handige en fraai uitziende knoppen visualisering aangemaakt.

De Wiser for KNX is voorzien van uitgebreide logica en is verder te gebruiken als logserver, voor alarmeringen via popup, sms of email en voor diverse gateway functies voor o.a. Philips Hue en Sonos (Internet of Things).
Ook het uitlezen van slimme meters via P1 behoort tot de mogelijkheden.

Spraakbesturing

 Inmiddels is ook spraakbesturing mogelijk. Door een Thinka bridge op te nemen in een KNX installatie is het mogelijk spraakbesturing toe te passen via Siri, Google Assistent of Amazon Alexa.