Geïnteresseerd in draadloze domotica?

Kies voor KNX-RF: De betrouwbaarheid van KNX maar dan draadloos!!

Vaak gaan veranderingen aan een bestaande elektrotechnische installatie gepaard met hoge kosten en overlast. Gebruik makend van KNX-RF componenten van Berker en een server, is het mogelijk om een bestaande woning zonder hak- of breekwerk te voorzien van een installatie die ook nog te bedienen is met een tablet of smartphone en voorziet in een alles-uit knop en scene functies. De in het systeem opgenomen server zorgt ervoor dat er ook tijd-/astro  en logische schakelingen kunnen worden toegepast.

Hiervoor wordt een geconfigureerd verdeelkastje gemonteerd waar slechts een stopcontact en netwerk aansluiting voor aanwezig dient te zijn. Verder worden de schakelaars/dimmers in huis vervangen door KNX-RF componenten en worden een aantal zgn. tussenstekkers aangebracht. Hiermee is uw Smarthome een feit.

Een uitgebreid basissysteem begint al bij € 3.500,- inclusief programmering en installatie.  Achteraf functionaliteit toevoegen, uitbreiden of aanpassen van een systeem is eenvoudig.

Omdat het systeem voldoet aan de wereldwijde KNX-standaard bent u verzekerd van een betrouwbaar en toekomstbestendig systeem wat te allen tijde uitbreidbaar is.

Meer informatie? klik hier

De meeste bestaande, maar ook nieuwbouw woningen zijn uitgerust met een zgn. centraaldozensyteem. Dit systeem stamt uit het begin van de vorige eeuw en hierbij lopen de leidingen vanaf de verdeelkast –in groepen verdeeld- naar de op een centraal punt aangebrachte centraaldozen in de verschillende vertrekken. Alle in een vertrek aangebrachte schakelaars en wandcontactdozen zijn aangesloten op de centraaldoos die zich in dat vertrek bevindt. Centraaldozen die tot dezelfde groep behoren, zijn onderling doorverbonden. Er mogen geen installatiedraden van verschillende groepen in één centraaldoos of de daarmee verbonden dozen zijn aangebracht. Aangezien bij een bekabeld domoticasysteem de sturing geheel plaatsvindt vanuit de verdeelkast is het erg lastig, zo niet onmogelijk om bij bestaande bouw een woning te voorzien van domotica zonder het nodige hak- en breekwerk.

Door de komst van de RF-KNX componenten van bijvoorbeeld Hager, Berker, Jung en Gira behoort bovenstaande situatie tot het verleden en kan van ieder woonhuis een Smarthome gemaakt worden. De bestaande schakelaars/dimmers kunnen nu één op één vervangen worden door de RF-actors uit het KNX-RF assortiment en middels een opzetstuk van de juiste functionaliteit worden voorzien. Dit alles zonder hak- en breekwerk. In 99% van de gevallen is er zelfs geen aanpassing van de bekabeling nodig.

Op plaatsen waar geen schakelaar aanwezig maar wel gewenst is, kan er simpelweg één op de muur worden geplakt. Hierbij is zelfs geen inbouwdoos nodig.

Ook wandcontactdozen kunnen schakelbaar gemaakt worden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een adapter die in de wandcontactdoos wordt aangebracht, of door een schakelactor in de inbouwdoos achter de wcd aan te brengen.

rf-adapt                rf-actor

Maar ook op plekken waar helemaal geen bedrading aanwezig of mogelijk is. Er kan dan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een KNX-RF bewegingsmelder met batterij voeding. En zo toch de bewegingsmelder integreren in het KNX systeem.

rf-rook                rf-raam                rf-bew

Ook in de verdeelkast zijn de aanpassingen minimaal. Het enige wat er nodig is, is ruimte voor een voeding, zender, eventueel een usb-gateway (voor de programmering) en een wandcontactdoos.

De KNX associatie heeft een “eigen” frequentie (868.3MHz) toegewezen gekregen, zodat storingen veroorzaakt door draadloze signalen van apparatuur van derden vrijwel uitgesloten zijn.

De KNX-RF componenten worden naadloos opgenomen worden in een bestaande bedrade KNX installatie.

Uiteraard is het mogelijk de KNX-RF componenten op te nemen in een nieuwe of bestaande visualisatie toepassing en kunnen de diverse functies met een server volledig geautomatiseerd worden.

KNX-RF KNX-RF KNX draadloos rf-bew KNX draadloos KNX-RF