loxone1

is een Oostenrijkse fabrikant van huisautomatisering, die de laatste paar jaar behoorlijk aan de weg heeft getimmerd. Ze is inmiddels een serieuze speler op het gebied van domotica met innovatieve, betrouwbare en betaalbare oplossingen.

Bij een Loxone-installatie schiet de term “domotica” eigenlijk te kort en praten we eigenlijk over een “Smarthome” oftewel een slim huis. De woning draait namelijk zoveel mogelijk op de automatische piloot. De gezagvoerder (bewoner) heeft uiteraard wel het heft in handen en kan ingrijpen of bijsturen waar hij dat nodig acht.

Loxone levert zowel bekabelde als draadloze componenten en heeft in april 2016 een eigen bussysteem (Tree) geïntroduceerd. Het bussysteem is bij uitstek geschikt voor nieuwbouw en verbouwing en de bi-directionele draadloze (AIR) componenten zijn bij uitstek geschikt om toe te passen in bestaande woningen. Bij het toepassen van draadloze componenten zijn hak- en breekwerkzaamheden immers niet nodig.

Miniserver

loxone

Loxone maakt gebruik van een zogenaamd “centraal systeem”. De besturing van de installatie vindt plaats vanuit een centrale unit. De kleine groene Miniserver is het hart van het systeem.

Of het nu gaat om gewone drukknoppen of complexe systemen; de Miniserver integreert ze allemaal en maakt een eenvoudige, eventueel geautomatiseerde bediening mogelijk.

Extensions

Loxone extensions

De Miniserver beschikt standaard al over een aantal in- en uitgangen. Mochten er meer of andere nodig zijn, dan zijn deze uitbreidingen door de Loxone-link functionaliteit eenvoudig toe te voegen. Door deze extensies kan de Miniserver ook met andere systemen overweg, zoals bv. EnOcean, 1-Wire. De Miniserver zelf heeft een “bus” aansluiting welke geschikt is voor de verbinding met een KNX systeem.

Netwerk

integratie

Via het thuisnetwerk kunt u de Loxone Muziek Server, intercom, camera’s uw zonnepanelen of andere netwerk-compatibele apparaten integreren. Verder biedt de Loxone Miniserver de mogelijkheid tot het versturen van “push” berichten. Dit betekent dat het systeem korte meldingen op Smartphone of Tablet kan weergeven zonder dat de App geopend is. Zo houdt uw Miniserver uw huis in de gaten en krijgt u direct een melding wanneer de situatie daarom vraagt.

Loxone Config

Loxone Config

Ondanks dat het programmeren van een gehele installatie een complexe bezigheid is, zijn de meeste aanpassingen middels de app door de eindgebruiker zelf uit te voeren, zodat er niet voor iedere aanpassing een programmeur ter plekke hoeft te komen.

Visualisatie

Loxone userinterfaceLoxone App

De Miniserver heeft een webserver aan boord en is zowel binnen het eigen (wifi)netwerk als via internet te bedienen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de Loxone-app. Deze is gratis, en zowel voor iOS als Android verkrijgbaar.